Hara Fruzsina életrajza

Hara Fruzsina Budapesten született muzsikus család tagjaként. Trombitálni nyolc évesen kezdett a Szent István Zeneiskolában. Első tanárai Losonczy Gabriella és Nagyiván Éva voltak, majd később Inhoff Ede a Csepeli Művészeti Iskolában, és Kis András, ill. Huszár Gábor a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában. Fruzsi 2000-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre (Nagyiván Éva után első női trombitásként), ahol Szűcs Zoltán lett a tanára. 2003-ban a világhírű szólista és professzor, Reinhold Friedrich meghívására Németországba ment, és tanulmányait a karlsruhei Hochschule für Musik hallgatójaként folytatta.

2005-ben kitűntetéssel diplomázott, majd felvételt nyert, szintén Karlsruhéban Prof. Dr. Edward H. Tarr barokktrombita osztályába. A 2007-2008-as tanévben Fruzsi a Baden-Württemberg Tanulmányi Ösztöndíj nyertese volt, aminek segítségével barokk zenei tanulmányait külföldön is folytathatta – egy szemesztert a londoni Royal College of Music barokk tanszékén (tanárai Neil Brough és Prof. Michael Laird voltak) és egy szemesztert az amsterdami Conservatorium-ban (itt Prof. Friedemann Immer trombita osztályában).

Fruzsina 2009-ben szerezte meg barokk trombita diplomáját, majd barokk és modern trombitával felvételt nyert a karlsruhei Hochschule für Musik szólista-osztályába. (Az iskola történetében ő az ötödik trombitás, akit felvettek ide, beleértve Reinhold Friedrichet is) Itt újra Prof. Reinhold Friedrich tanítványa, diplomázni 2011-ben fog.

Hara Fruzsina több hazai és külföldi versenyen vett részt sikerrel, legfontosabb eredményei 2003-ban a párizsi Maurice André Trombitaversenyen elért "Prix du meilleur Espoir"különdíj; 2004-ben a marli Európai Trombitaversenyen elért 2. helyezés és a Westfalischer Philharmonie zenekari különdíja; valamint a szintén 2004-ben, az USA-ban megrendezett Ellsworth Smith Trombitaversenyen elért 3. helyezés.

Fruzsi már 12 évesen fellépett, mint szólista a BM Duna Szimfónikusokkal, és az Állami Hangversenyzenekarból alakult kamarazenekarral. Azóta koncertezett a Budapesti Vonósokkal, az Alabama Symphony Orchestra-val, az Eurorchestra-val, a Philharmonie der Nations-szal, a Folkwang Kammerorchestra-val, a Capella Istropolitana-val, és a Concerto Grosso-val. A Festival Strings Lucerne szólistájaként játszott az Ankarai Zenei Fesztiválon, a Pollenca Fesztiválon Mallorcán, és a Gírona Fesztiválon; 2008-ban Leonore von Falkenhausen szopránénekesnővel "a szezon legsikeresebb koncertjét" adták a frankfurti Alte Oper-ben. Fruzsina a barokktrombitán is aktív szólista: a l'arte del mondo barokkzenekarral több sikeres koncertje volt már, többek között 2009-ben Potsdamban, a Nikolai Saalban eljátszotta M. Haydn magas és virtuóz C-dúr concerto-ját. A barokkhegedűművésznő Swantje Hoffmann vezette Telemann Consort-tal a 2010-es hallei Handel Fesztiválon adott koncertet Yosemeh Adjei kontratenor közreműködésével. A potsdami "Exxential Bach" barokkegyüttes pedig meghívta a 2010-es potsdami Bach Napokra J.B. Bach: 2. Brandenburgi concerto-ját játszani.

Fruzsina Európa - szerte dolgozik barokk- ill. kamarazenekarokkal: Németországban a l'arte del mondo barokkzenekar első trombitása, de rendszeresen játszik az Akademie für Alte Musik Berlin, a Hofkapelle Stuttgart, az Elbipolis Hamburg, a Ludwigsburg Festivalorchester, a Handelfestspielorchester Halle , és a csembalista Torsten Johann vezette Classic am Meer együttesekben; svájcban gyakran dolgozik a Camerata Bern és Festival Strings Lucerne kamarazenekarokkal; tagja a holland "The Netherland's Bach Society" barokkzenekarnak; a bolzanoi Musica Saeculorum-nak; és több projectet játszott az olasz Cappella Andrea Barca, Spira Mirabilis és Orchestra Mozart zenekarokkal, valamint a francia Le Concert Lorrain-nel. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Sir John Eliot Gardiner, Trevor Pinnock, Richard Egarr, Gustav Leonhard, Jos van Feldhoven, Schiff András, Martin Haselböck, Frieder Bernius, Philipp von Steinaecker és Heinz Holliger.